Τι πρεπει να ψωνισουμε για τον Κορονοϊο;



 Σε μια στιγμή παγκόσμιας κρίσης, μια από τις πρώτες σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας είναι πως οφείλουμε να ανεφοδιαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλοί σπεύδουμε στα Σούπερ Μάρκετ για να γεμίσουμε τα ντουλάπια μας με ξηρή, κυρίως τροφή, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα όσπρια. Ποια είναι όμως τα τρόφιμα στα οποία πρέπει να δώσουμε βάση για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας στην έξαρση της πανδημίας;


Προτεραιότητά μας, όταν ψωνίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρέπει να είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι πιο προσιτές λύσεις για την ελληνική αγορά είναι οι εξής:

 1. Μπρόκολο
 
   Ένα φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει το 135 % της συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, βήτα καροτένιο και περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα γαλακτοκομικά και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Πώς το καταναλώνουμε; Μπορούμε να το καταναλώσουμε ακόμη και ωμό, σε σαλάτες, στον ατμό με λεμόνι και λάδι, σε σούπες βελουτέ, ψημένο -και τραγανό!- στο φούρνο με συνοδεία σκόρδου, για το οποίο θα μιλήσουμε σύντομα, σε μακαρονάδες ή και σάλτσες για τα μακαρόνια. Προτιμάμε, φυσικά, το ελαφρύ μαγείρεμα για να διατηρήσουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία του.

2. Φράουλες και μούρα
 
Είναι η ιδανική εποχή για το αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο, που περιέχει το 130% της συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C σε μια μερίδα μόλις 200 γραμμαρίων! Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, χαμηλές σε θερμίδες και εξαιρετικές για το ανοσοποιητικό αλλά και τις φλεγμονές παντός τύπου. Τα μούρα, που αποτελούν την ευρύτερη 'οικογένεια' της φράουλας και περιλαμβάνουν τα κράνα (cranberries), blueberries, blackberries, raspberries και τα goji berries είναι λιγότερο γνωστά στην ελληνική αγορά μα περιέχουν άφθονη βιταμίνη C και όχι μόνο. Τόσο οι φυτικές ίνες που διασφαλίζουν την υγιή πέψη, όσο οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκουμε σε αυτά και περιλαμβάνουν το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τις βιταμίνες Α, Κ αλλά και Β6, που λέγεται ότι μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους!

Πώς τα καταναλώνουμε;
Φυσικά ωμά αλλά και κατεψυγμένα, μόνα τους, σε smoothies με άλλα βιταμινούχα φρούτα και λαχανικά, σε χυμούς, σε εύκολο σπιτικό παγωτό με μόλις 3 υλικά, παγωμένα στην κατάψυξη και γαρνιρισμένα με ωμό κακάο ή μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο για μια έξτρα δόση μαγνησίου, που θωρακίζει τους πνεύμονές μας. Ακόμα, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σαλάτες με σπανάκι και άλλα λαχανικά ή σε φρουτοσαλάτες, για να ενισχύσουμε τη θρεπτική τους αξία.

3. Σκόρδο, τζίντζερ και κουρκουμάς
 
 Από τους Ιταλούς, που συνήθιζαν να το τυλίγουν στο μαντήλι τους και να το φορούν στο λαιμό τους, μέχρι τους σύγχρονους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, το σκόρδο είναι αγαπητό: κι όχι μόνο για την ικανότητά του να εμπλουτίζει κάθε συνταγή. Το σκόρδο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιπαραστική και αντιμυκητιασική δράση. Μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο, μαγειρεμένο, σε συνδυασμό με άλλες τροφές ή σε ροφήματα, μαζί με το τζίντζερ και τον κουρκουμά, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενδείκνυνται για κάθε φύσης κρυολόγημα. Μια δόση τζίντζερ μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τον πονοκέφαλο, αλλά και τη ναυτία!

4. Φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο που, αυξάνοντας την παραγωγή των λευκοκυττάρων στο αίμα, καταστρέφει ιούς και βακτήρια, το σπανάκι, πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και κάλιο και άψογο αποτοξινωτικό για τα κύτταρά μας, τα ραδίκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ρόκα, το κουνουπίδι.  Η ελληνική κουζίνα διαθέτει πλήθος συνταγών για κάθε γούστο για τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά μη διστάσετε να πειραματιστείτε ψάχνοντας συνταγές στο διαδίκτυο- ξέρετε πως μπορείτε να παρασκευάσετε smoothies, γλυκά και ψωμί χρησιμοποιώντας το 'ταπεινό' κουνουπίδι;

5. Τροπικά φρούτα, όπως ο ανανάς, η παπάγια και το ακτινίδιο είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμα και, μολονότι δυσεύρετα, αξίζει να εμπλουτίζουμε με αυτά τις σαλάτες, τους χυμούς και τα πιάτα μας όποτε μας δίνεται η ευκαιρία. Συγκεκριμένα, η παπάγια περιέχει το 100% της συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C σε μόλις ένα φλιτζάνι και είναι εξαιρετική για την πέψη και τις νόσους του εντέρου, ενώ ο πιο προσφιλής σε εμάς ανανάς είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C. Τα δύο αυτά φρούτα είναι ικανά αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ιό και μόλυνση.

6. Εσπεριδοειδή 
 Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα! Οι βασιλιάδες της άμυνας του oργανισμού έναντι των μικροβίων, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το νεράντζι και το λεμόνι πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά μια εποχή που οι ιώσεις και ειδικότερα ο Κορονοϊός βρίσκονται σε έξαρση.  Δεν διστάζουμε να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας με χάπια βιταμίνης C αν πιστεύουμε ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα, αφού φυσικά συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

 Η σωστή διατροφή είναι ο νούμερο 1 τρόπος να προστατέψουμε το σώμα μας από ιούς και βακτήρια και να το κρατήσουμε θωρακισμένο απέναντι στους 'εισβολείς.' Ας μην ξεχνάμε τη φράση του Ιπποκράτη, "Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας."



ΖΑΡΑ ΜΥΡΤΩ ΜΑΡΙΑ

Comments