5 Λογοι να κανεις Πασχα χωρις κρεας






Το κατ'εξοχήν χαρακτηριστικό έθιμο του Πάσχα έχει τις ρίζες του στην εβραϊκή παράδοση. Συγκεκριμένα στο βράδυ της εξόδου από την Αίγυπτο, όταν κάθε οικογένεια πρόσφερε ένα αρνί ως θυσία στο Θεό για να σωθεί ο λαός. Το έφαγαν με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα, δίχως να σπάσουν τα κόκαλά του και έβαψαν τις πόρτες με το αίμα του, για να τις σημαδέψουν και να μην τιμωρηθούν από τους Αγγέλους. Στο Ορθόδοξο Πάσχα, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό ενώ στην περίοδο της Τουρκοκρατίας το ψήσιμο του οβελία ήταν σύμβολο ανακωχής μεταξύ των κλεφτών και των αρματωλών, καθώς πίστευαν πως έτσι ο υιός του Θεού θα τους χάριζε την πολυπόθητη "ανάσταση", δηλαδή την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

Ένα έθιμο που υιοθετούμε άκριτα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όμως, θα μπορούσε να ανατραπεί- γιατί να προτιμήσουμε να περάσουμε το πρώτο μας χορτοφαγικό Πάσχα φέτος;

1. Η προέλευση του κρέατος.

Παρόλο που η Ένωση Σφαγείων υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά, διαφορετικές πηγές υπολογίζουν ότι αυτές τις μέρες σφάζονται περισσότερα από 2 εκατομμύρια ελληνικά ή ελληνοποιημένα ζώα. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν 133 σφαγεία στη χώρα, συνειδητοποιούμε ότι σφαγιάζονται περίπου 17.000 ελληνικά ζώα το δεκαήμερο πριν το Πάσχα. Ο Γιώργος Κατερίνης του Meat News επεξεργάστηκε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και συμπέρανε ότι εισάγεται ποσότητα 6.800.000 κιλών κρέατος αμνοεριφίων.
Σήμερα, τα μισά εισαγόμενα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ τα υπόλοιπα είναι κατά σειρά από τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου χοντρέμποροι παραλάμβαναν τα ζώα με πλαστά στοιχεία, σε σφαγεία χωρίς κρατικό κτηνίατρο και με παράλειψη τοποθέτησης σφραγίδας στο κρέας μετά τη φόρτωση και σύμφωνα με τη δήλωση του εμπόρου. Σε υπηρεσίες του Υπουργείου, κτηνίατροι κρεοσκόποι δήλωσαν πως σφράγιζαν τα ζώα ως ελληνικά κατόπιν πιέσεων ενώ γνώριζαν πως προέρχονταν από τρίτες χώρες και κυρίως τη Βουλγαρία. Φυσικά, τα κρέατα αυτά προωθούνται στην ελληνική αγορά ως ντόπια.

2. Σφαγή εκτός σφαγείου

Σε αυτό το σημείο, μπορεί κανείς να προβάλλει το επιχείρημα, 'τι γίνεται αν ξέρω με βεβαιότητα πως το κρέας μου δεν είναι ύποπτης προέλευσης αλλά προέρχεται από γνωστό μου κτηνοτρόφο;' Τα νέα δεν θα είναι καλά: η νομοθεσία της Ε.Ε (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση δεδομένου ότι “θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, το σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση” και ότι οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα έχουν προηγουμένως αναισθητοποιηθεί». Προφανώς, η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται ποτέ, με αποτέλεσμα αμέτρητα ζώα που ζουν ακόμα και ως οικόσιτα να σφαγιάζονται υποφέροντας, με απάνθρωπο τρόπο.


3. Η υπερκατανάλωση του κρέατος


Το έθιμο του Πάσχα καθιερώθηκε μια εποχή που το κρέας σπάνιζε στο ελληνικό τραπέζι. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, το 1960 η μέση κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα ήταν 23.5 περίπου κιλά το χρόνο. Ωστόσο, πλέον βρισκόμαστε στην έβδομη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, με 100 κιλά το χρόνο- περισσότερα από τα 88 που καταναλώνει ένας κάτοικος των ΗΠΑ! Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τις αρχές του 1960, το 60% του πληθυσμού τηρούσε ευλαβικά τις νηστείες και τις 180 ημέρες του χρόνου, ενώ πλέον μόλις το 17% τις τηρεί μόνο τη Σαρακοστή. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η σφαγή του Πάσχα προέρχεται από μια εποχή που την καθιστούσε κατ'εξαίρεση γεγονός και όχι μια κραιπάλη που απλά εντείνει την υπερβολική, άκριτη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην καθημερινότητά μας και δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο πίσω της.


4. Υπάρχουν πολύ πιο υγιεινές επιλογές για εσάς

Είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη γνώση πως μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων τύπων καρκίνου. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων στους Έλληνες άνω των 65 ετών οφείλονται σε κάποια εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.Ταυτόχρονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε ποσοστό 80% στο πρώιμο στάδιό τους! Ταυτόχρονα, 60% των ανδρών και 40% των γυναικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Το Πασχαλινό τραπέζι φαίνεται να εντείνει το πρόβλημα. Οι θερμίδες μιας μερίδας μαγειρίτσας αγγίζουν τις 600, με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Τα 100 γραμμάρια αρνί περιέχουν πάνω από 30 γραμμάρια λίπους, ενώ το κοκορέτσι, αν είναι άπαχο, 130 mg χοληστερόλης- τη μισή συνιστώμενη δόση για έναν ενήλικα χωρίς προβλήματα υγείας! Όπως είναι φυσικό, πολλά σοβαρά παθολογικά νοσήματα σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα: η χολοκυστίτιδα, η παγκρεατίτιδα, η γαστρίτιδα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το καρδιακό επεισόδιο, η διαβητική απορρύθμιση και η υπερτασική κρίση είναι μερικά από αυτά.

Παρόλα αυτά, πλέον είναι εύκολο και προσιτό να αντικαταστήσουμε αυτά τα γεύματα με κάτι εξίσου γευστικό, που μας θυμίζει την παραδοσιακή μας ελληνική κουζίνα. Η μαγειρίτσα από μανιτάρια μας προσδίδει τις μισές θερμίδες και μόλις 5 γραμμάρια λίπους, ενώ αξίζει να δοκιμάσουμε το λαχταριστό vegan παστίτσιο και το χορτοφαγικό κοκορέτσι. Μπορείτε να αγοράσετε τυποποιημένα χορτοφαγικά τρόφιμα όπως λουκάνικα σόγιας και κιμά από σεϊτάν σε προσιτές τιμές στην ελληνική αγορά ή να παρασκευάσετε τα δικά σας μπιφτέκια και σνίτσελ από κιμά σόγιας ή όσπρια. Τιμητική θέση στο πασχαλινό τραπέζι έχουν οι πίτες: χορτόπιτα, σπανακόπιτα, μαραθόπιτα, ακόμα και με κιμά από σόγια ή με χορτοφαγικό τυρί, αν επιλέξετε να αποφύγετε το κανονικό. Φυσικά, συνοδευτικές πλούσιες σούπες και σαλάτες με όσπρια, καρπούς, σιτηρά, φυλλώδη λαχανικά, σπόρους, ακόμη και φρούτα, μπορούν να χαρίσουν στο σώμα μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που του είναι απαραίτητα το φετινό Πάσχα, της έξαρσης των ιώσεων και της καραντίνας.


5. Δεν τους αξίζει.

Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη για τα πρόβατα, μελέτες έχουν αποδείξει είναι στην πραγματικότητα τόσο έξυπνα που μπορούν να πραγματοποιήσουν «εκτελεστικές αποφάσεις» αλλά και να ανακαλέσουν αναμνήσεις μετά από περισσότερα από δυο έτη, όπως και να περάσουν ψυχολογικά τεστ στα οποία οι πίθηκοι έχουν αποτύχει, Τα μικρά προβατάκια μοιάζουν πολύ με τα παιδιά, είναι παιχνιδιάρικα και αγαπούν να χοροπηδούν στο γρασίδι. Είναι ικανά να διδάξουν και να μεταδώσουν πληροφορίες σε άλλα ζώα του είδους και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως δείχνουν έντονη συμπόνια και σχηματίζουν δεσμούς με άλλα πρόβατα και οικόσιτα ζώα. Τα μικρά απομακρύνονται από τις μητέρες τους ενώ ακόμα θηλάζουν και συχνά στέλνονται για σφαγή σε ηλικία μικρότερη των δέκα εβδομάδων, χωρίς φυσικά να παρέχεται αναισθησία ή οποιαδήποτε μορφή ανακούφισης του πόνου. Τα ζώα πολλές φορές γδέρνονται ή διαμελίζονται ζωντανά. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη σφαγή ενός ζώου κι ύστερα να αναλογιστείτε αν αυτό, σε συνδυασμό με τα παραπάνω επιχειρήματα, αποτελούν ικανό λόγο να κάνετε για πρώτη φορά, ως συμβολική κίνηση στην παθολογία και την ακόρεστη λαιμαργία της εποχής μας, Πάσχα χωρίς κρέας. Ακόμη κι αν δεν είστε χορτοφάγοι.


ΜΥΡΤΩ ΖΑΡΑ

Comments